Kaffesjappens popularitet

Det er ikke uvanlig å se kaffesjapper fylt opp med mennesker, som enten er der alene eller sammen med andre. Praten sitter løst mellom venninner som er ute og drikker kaffe sammen, mens studenter gjerne sitter der alene med plugger i ørene og blikket mot pc-skjermen. Studenter foretrekker ofte å skrive oppgavene sine mens de drikker kvalitetskaffe i gode omgivelser, snarere enn å sitte på søvndyssende lesesaler. Ellers fylles sjappenes stoler av både unge og eldre.

Tilholdsstedet for de kreative

Kaffesjapper er det klassiske tilholdsstedet for forfattere og poeter som er ute etter inspirasjon til skrivingen. Se bare på J.K. Rowling, som er kjent for å ha skrevet store deler av bøkene om Harry Potter på en kafé i Edinburgh. Er du ute etter inspirasjon er det fint å komme seg ut av hjemmet og ned i byen, hvor du kan la deg påvirke av miljøet rundt deg. Volumnivået i en kaffesjappe er som regel passelig lavt, slik at det er mulig å konsentrere seg om det du holder på med.

Kaffen du drikker i en kaffesjappe er dessuten en del bedre enn den du kan lage selv hjemme. Det er absolutt verdt å unne seg en cappuccino til 40 kroner i blant, da du så absolutt får valuta for pengene. Sleng på en billig muffins i tillegg, og så har du et komplett mellommåltid mellom middag og kveldsmat. Ingenting er som å rusle ned på kafeen etter en liten tår når middagen er fortært. Dessuten er det fint å få servert den gode kaffen av en smilende servitør. Det er også fint å kunne ta med seg kaffe og bakevarer fra kaffesjappen med hjem.

Kaffesjappens historie

Mennesker har sosialisert seg over kaffe i minst 700 år, og det første kaffehusene sies å ha dukket opp i Jemen. Her samlet mennesker seg for å drikke kaffe, spille sjakk, samtale og lytte til musikk. Fenomenet skulle etter hvert spre seg fra Den arabiske halvøya og utover i verden, og vi bruker fremdeles kaffehusene til disse formålene den dag i dag. Sosialisering på kaffesjapper er på ingen måte en passerende trend, dette er noe som har kommet for å bli.

Det antas at kaffen kom til Norge en gang på 1600-tallet, og det skulle ikke ta lang tid før også vi begynte å se nytten av det å drikke kaffe i sjapper sammen med andre. Som nasjon drikker vi en del kaffe til frokosten for å kvikke oss opp, hvilket er en trend vi – i likhet med kaffen selv – har importert fra utlandet. For mange av oss er det likevel kaffen vi drikker på kafé, gjerne sammen med andre, som er den beste. Ikke bare på grunn av kvaliteten på kafeen, men også grunnet kvaliteten på opplevelsen.

Et sted vi vender tilbake til

Kaffesjapper byr på god stemning og lun atmosfære, noe som gjør at det er her vi møtes for mer eller mindre formelle sammenkomster. Det er her vi treffer igjen gamle bekjente og kanskje får oss nye venner. Et godt utvalg av gode kaffedrikker venter på å bli utprøvd i alle de ulike sjappene som med tiden har dukket opp i alle deler av landet, og grunnene til at vi velger å sette oss ned er endeløse. Kaffesjapper gir fort mersmak, og det skal ikke mye til før vi ender opp som stamgjester.