Kaffevarianter

Hva får du så kjøpt på en kaffesjappe? Visst kan du kjøpe vanlig traktet kaffe, som vanligvis er det billigste alternativet du får. Men når du først er der kan vel unne deg en litt mer eksotisk variant, av typen det er vanskelig å lage hjemme uten dyrt utstyr. I tillegg byr de aller fleste kaffesjapper på noe godt å bite i, som kjeks og kakestykker i tillegg til leskedrikker av forskjellige slag.

Av vanlige varianter kan vi nevne følgende:

  • Espresso
  • Americano
  • Caffè latte
  • Caffè mocca
  • Cappuccino
  • Cortado
  • Caffè lungo
  • Ristretto.

Espresso

En espresso er smakfull og intens, og serveres i en liten kopp. Denne drikker du raskt for å kvikke deg opp når det trengs. Dette er ikke den type kaffe du sitter og nipper til. Det er vanlig å bruke begreper som enkel espresso (4 cl) og dobbel espresso (8 cl).

Cappuccino

Du vil finne en del espresso i en cappuccino, som også inneholder en del varm melk og melkeskum. Melken helles over espressoen. En cappuccino minner en del om en caffè latte, forskjellen er at sistnevnte inneholder mindre melkeskum.

Americano

Denne kaffen består av varmt vann tilsatt enkel eller dobbel espresso. Americano er et fint alternativ for de som synes en espresso blir i sterkeste laget. I tillegg kan en americano drikkes over lenger tid og nytes.

Macchiato

Når det kommer til macchiato skiller vi mellom espresso macchiato og latte machiatto. Førstnevnte blir laget med dobbel eller enkel espresso, og toppes av steamet melk. En latte består på den annen side av mest av steamet melk, som blir toppet med 1/2 espresso. Felles for begge typene er at de er «markerte», som er det italianske ordet macchiato betyr.

Finn din favoritt

Det er mange likheter – så vel som ulikheter – mellom de ulike kaffetypene du får de fleste steder, og det kan fort bli vanskelig å bestemme seg og heller gå for vanlig traktet kaffe. Skal du gjøre det til en vane å besøke kaffesjapper, kan du teste ut en nye en hver gang du er innom. Slik finner du «din» drikk, og du gjør valget lettere for deg selv i fremtiden. Det er ikke gøy å bli stående å skape kø foran kassen grunnet ubesluttsomhet.

Å smake seg fram til sin favorittkaffe derimot, er veldig gøy! Det finnes nok smaker der ute, så det bør være mulig for selv den mest kresne å finne seg en favoritt.